joi, 14 februarie 2013

UN LEU PENTRU ATENEUL TĂU



SUBSCRIPŢIA PUBLICĂ - O MODALITATE REACTUALIZATĂ DE FINANŢARE A PROIECTELOR DE INTERES PUBLIC / PRIVAT

Finanţarea construcţiei Ateneului Român a fost posibilă, acum 125 de ani, prin aceeaşi metodă de crowdfunding, care acum revine puternic adaptată zilelor noastre. Prin lansarea modulului de plăţi electronice, E-payment, în cadrul unei platforme de atragere de fonduri investiţionale, o societate clujeană ţine să marcheze aniversarea inaugurării la 14 februarie 1888 a acestui edificiu.

Simbol al culturii nationale, Ateneul Român, construit în inima Bucureştilor în urmă cu 125 de ani (1886-1888), a devenit exponentul arhitectonic şi spiritual nu doar al unui oras, al unei Capitale, ci al unei naţiuni. Aici au conferenţiat marile personalităţi şi savanţi ai României,  aici s-au petrecut momente de anvergură istorică ce s-au inscris în cartea de aur a poporului nostru.

Puţini ştiu astăzi că Palatul Ateneului Român a fost finanţat printr-o metodă de crowdfunding, cu banii dintr-o subscripţie publică, în urma organizării unei loterii naţionale (500.000 de bilete în valoare de un leu), apelul adresat cetăţenilor de naturalistul Constantin Esarcu (1836-1898), fondatorul Societăţii Ateneul Român, sunând ca o chemare populară, printr-un slogan de-a dreptul banal: "Daţi un leu pentru Ateneu!". Ideea apelului s-a transformat surprinzător într-o lecţie de unitate, de trezire a conştiintei naţionale. Clădirea a fost inaugurată la 14 februarie 1888.
Denumită în zilele noastre metoda crowdfunding este un mod inedit de strângere de fonduri în reţea, mai exact într-o reţea organizată de oameni care cred în aceleaşi principii şi vor să-şi investească banii pentru a ajuta un proiect să prindă viaţă. Acest tip de finanţare are loc doar în mediul online şi dispune de avantaje pe care anumiţi investitori offline nu le au, având suportul a mii de oameni din diferite locuri ale lumii care au aceleaşi scopuri.
Ca efect al crizei mondiale, pe de-o parte, şi a dezvoltării internetului şi reţelelor de socializare, pe de altă parte,  platformele de crowdfunding în lume au cunoscut începând cu anul 2009 o puternică dezvoltare. În Europa,  in 2012, creşterea a fost de 300%. Conform Crowd Funding Report, numărul platformelor de finanţare directă se ridică la peste 450  în toată lumea iar numărul lor este în continuare într-o rapidă creştere. În Europa aproximativ 15% din platformele de finanţare sunt focusate pe investiţii.
În România deşi au doar un istoric relevant, asemenea forme de finanţare revin iarăşi, dar în variante moderne, adaptate noilor tehnologii şi cerinţe economice, prin valorificarea forţei şi energiilor reţelelor sociale din mediul virtual. Asemenea produse sunt funcţionale de curând şi pe piaţa românească.
Astfel la Cluj-Napoca, Multifinantare.Ro ca şi platformă de finanţare a unor proiecte dar şi ca modalitate de investiţie, este un instrument usor de utilizat şi va aduce un cost mic în atragerea de fonduri necesare. Fie că vorbim de proiecte de investiţii sau proiecte de tip recompensă, putem spune că finanţarea acestora va putea fi astfel susţinută financiar de toate persoanele (fizice sau juridice) din proximitate sau de la mare distanţă, interesate în dezvoltarea regiunii şi în crearea de noi locuri de muncă.     
Un asemenea produs este funcţional, începând cu această zi aniversară, şi în varianta de E-payment. Astfel, pe lângă subscripţiile în variantă clasică, investitorii şi susţinătorii vor putea plăti de acum şi utilizând cardul. Acest produs de atragere de fonduri este administrat  de Registrul Miorita SA, societate care, începând cu  anul 1997, a asigurat suport pentru operaţiunile  post  tranzacţionare. Astfel prin platforma multifinantare.ro, în parteneriat cu TCT - Trustul de Consultanta Transilvanean şi realizată tehnic de către S.C.  Brinel S.A., proiectele de afaceri sau de interes comunitar vor putea să-şi găsească resursele financiare necesare dezvoltării lor.
Prin lansarea noului modul de plăţi în cadrul platformei "Multifinantare.Ro", arhitecţii acestui instrument ţin să omagieze la împlinirea a 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, acea primă formă de finanţare de acest tip care poate genera şi în zilele noastre surse şi soluţii pentru multe proiecte investiţionale.

Pentru mai multe informaţii referitoare la noul serviciu lansat de REGISTRUL MIORITA S.A. vă invătăm să contactaţi coordonatorii proiectului la


B-dul N. Titulescu nr. 4, Telefon: (+4)0264-414812, (+4)0264-593133, Fax: (+4)0264-590102


Persoane de contact:

Mirel Borodi – Director General
Mobil : 0744800514, Mail: office@tctrust.ro


Mihai Vescan – Departament Relaţii Publice
Mobil : 0744552845, Mail: mihaivescan@yahoo.com
               

Niciun comentariu: