marți, 9 aprilie 2013

ACCES CONTROLAT LA DOSARUL CONTRIBUABILULUI























Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj informează contribuabilii că în Monitorul Oficial nr. 126/2013 a fost publicat OPANAF nr. 230/2013 pentru aprobarea Procedurii de accesare a informaţiilor cuprinse în dosarul fiscal, puse la dispoziţia contribuabililor pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în spaţiul privat al contribuabilului.

Astfel, contribuabilii pot accesa informaţiile cuprinse în evidenţa creanţelor fiscale de pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin autentificare în baza certificatului digital.

După autentificarea în baza certificatului digital, contribuabilul are acces la spatiul său privat unde vizualizează informaţii din dosarul fiscal, prin accesarea aplicaţiei „ Dosar fiscal”.

Pe site-ul www.anaf.ro, pagina „Declaraţii electronice”, secţiunea: Acces controlat la dosarul contribuabilului – Instrucţiuni Dosar Fiscal - Informaţii acces fiscal sunt descrise etapele ( 1 – 8 ) pentru obţinerea dreptului de acces la aplicaţia „Dosar fiscal”.

Menţionăm că posesorii unui certificat calificat trec la etapa 3.

Formularul 152 se obţine accesând secţiunea Înregistrare certificate calificate de sub Acces controlat la dosarul contribuabilului.

Contribuabilul va prezenta, la orice unitate fiscală, următoarele documente:

  • formularul 152 „ Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat”;
  • în situaţia în care titularul certificatului calificat nu este reprezentantul legal al contribuabilului reprezentat, se prezintă documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a accesa dosarul fiscal al contribuabilului;
  • în situaţia în care există calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului se prezintă documentul, în original şi copie, care atestă această calitate (acest document poate fi Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor sau Statutul societăţii comerciale);
  • actul de identitate, original şi copie, al persoanei care va accesa dosarul fiscal.
Revocarea dreptului de acces la dosarul fiscal se face prin formularul 153 „Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului acces controlat la informaţiile cuprinse în dosarul fiscal”.

Niciun comentariu: