miercuri, 5 februarie 2014

PROPUNERILE CNIPMMR PREZENTATE LA ÎNTÂLNIRILE CU PREMIERUL VICTOR PONTA

În data de 04.02.2014 a avut loc la Parlamentul României, în prezenţa Primului Ministru Victor Ponta, conferinţa „Dialog Social – prezent şi perspective”. La această conferinţă a participat şi prof.univ.dr. Ovidiu Nicolescu, care a luat cuvântul în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România şi copreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.
În alocuţiunea sa preşedintele CNIPMMR a menţionat că apreciază faptul că dialogul social la nivel înalt s-a intensificat în ultimele luni şi, pornind de la rolul dialogului social, pe baza consultării dintre autorităţile statului şi organizaţiile patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, care este acela de a aborda cele mai stringente probleme economice naţionale şi de a concepe soluţii eficace şi rapide pentru rezolvare a propus următoarele măsuri:
  1. Pentru măsura anunţată de premier luni, 03.02.2014, privind suportarea de către stat a jumătate din cheltuielile ocazionate de angajarea de către o societate comercială a 20 de noi angajaţi pe bază de creare de locuri de muncă noi, s-a solicitat reducerea pragului la 10 salariaţi, argumentându-se că dacă plafonul minim de aplicabilitate rămâne la 20 de salariaţi 98% dintre societăţile comerciale din România, adică microîntreprinderile şi întreprinderile mici, nu vor avea acces la acest program şi ca atare numărul de locuri de muncă nou create nu va fi foarte mare.
  2. Referitor la măsura anunţată de premier că se va elimina impozitul pe profitul reinvestit s-a solicitat ca această măsură să aibă în vedere toate cele nouă categorii de active implicate în afaceri inclusiv sistemele informatice, reţelele de utilităţi, singura excepţie să fie maşinile şi clădirile cu destinaţie de locuinţă.
  3. Extinderea prevederilor Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare prin marile lanţuri de magazine şi la produsele industriale. Această extindere, potrivit studiului de impact elaborat de CNIPMMR, ar duce la o creştere a producţiei industriale anuale cu 5% - creând zeci de mii de locuri de muncă – concomitent cu reducerea importurilor şi amplificarea exporturilor.

Premierul Victor Ponta a solicitat studiile de impact realizate de CNIPMMR privind eliminare impozitului pe profitul reinvestit şi extinderea prevederilor Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare prin marile lanţuri de magazine.

În aceeaşi zi a avut loc a VI-a reuniune a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat România – UE unde a participat premierul Victor Ponta, viceprim-ministrul Liviu Nicolae Dragnea, ministrul Fondurilor Europene Eugen Orlando Teodorovici şi numerosi ministri. În intervenţia sa, preşedintele CNIPMMR a solicitat:

  1. În acordul de parteneriat să apară în mod explicit că se vor începe şi se vor implementa în România programe prin care se asigură implementarea în România a instrumentelor şi programelor pentru IMM-uri, potrivit celor mai bune practici (mini-granturi, realizarea de produse ecologice, realizarea unor clustere inovative).
  2. Amplificarea sumei acordate pentru mediul de afaceri şi IMM-uri, care în prezent este de 0,7 miliarde euro, cea mai mică dintre toate, cadastru având 0,3 miliarde euro.
  3. Includerea printre prevederile parteneriatului a întăririi capacităţii instituţionale a partenerilor sociali reprezentativi care, potrivit prevederilor strategiei UE2020, pe lângă rolurile clasice de derulare a dialogului social si îmbunătăţirea mediului de afaceri să fie şi funcţia de intermediere de cunostinţe. 

Propunerile prezentate de preşedintele CNIPMMR au fost transmise şi în scris la cabinetul primului ministru.

Sursa: Biroul de presă al CNIPMMR

Niciun comentariu: